Sandy Casar heeft de tweede etappe in de Alpen gewonnen. Andy Schleck neemt de gele trui van Cadel Evans over, de Australiër verloor minuten op de Col de la Madeleine. Jurgen Van den Broeck kon de schade beperken, maar zakt naar de vijfde plaats.Met een rustdag in de benen kregen de renners een zware Alpenrit voor de wielen geschoven. De eerste 145 kilometer waren een aanloop naar de Madeleine, zelfs met twee cols van eerste categorie.

Een groep van twaalf renners mocht wegrijden, Hushovd pakte de punten voor groen en Pineau voor de bollen. Daarvan bleven Casar, Sanchez, Cunego en Charteau over.

Op de Madeleine, een klim van 25,5 km aan 6,2%, kon de strijd tussen de favorieten echt beginnen. Sørensen dunde het peloton uit en toen Evans eraf moest, vertrok de trein van Astana met Tiralongo en Navarro. De Spanjaard trok zo hard door tot alleen Contador en Schleck overbleven.

Evans kraakte helemaal en verloor minuten. Een groep met Leipheimer, Rodriguez, Mensjov en Gesink beperkte de schade, net als Van den Broeck, De Weert en Armstrong. De Belg van Omega Pharma-Lotto reed lek in de afdaling, maar kon snel weer aansluiten bij de groep-Armstrong.

In de slotkilometer vielen Schleck en Contador de koplopers nog op de nek. In een vreemde sprint was Casar de snelste voor Luis Leon Sanchez en Damiano Cunego. Van den Broeck eindigde op iets minder dan drie minuten. Evans moest acht minuten toegeven.

sporza.beMisschien ook interessant: