De vijf Vlaamse voorjaarskoersen liggen achter ons en geen enkele Belg kon er één van winnen. Dat is nog nooit gebeurd. Volgens wielerkenner José De Cauwer is er echter geen reden tot paniek.

"We zagen zaterdag in de E3 een formidabele Boonen, die iedereen achter liet op de bergjes. Zondag waren Roelandts en Gilbert goed in Gent-Wevelgem. Oké, nog niet op het niveau van Boonen en Cancellara. De vraag is of zij in de loop van deze week nog sterker worden", zegt José De Cauwer, die cocommentator is voor de VRT.

"België is de greep op het wielrennen aan het verliezen, maar dat is helemaal geen schande. We hebben lang gewacht op mondialisering en die is er nu gekomen."

"Je hebt met Cancellara een formidabele Zwitser, met Breschel een formidabele Deen, met Farrar een formidabele Amerikaan en zo kan ik nog even doorgaan."

"Wie vroeger dacht dat het wielrennen internationaal was, moet nu maar eens kijken: nu pas is het internationaal! Maar van de Belgen mogen we niet zeggen dat ze slecht bezig zijn."

"Er zijn veel goeie jongeren en de tijden van Merckx en co komen sowieso niet meer terug. Trouwens, qua zeges kan het snel gaan. Als Boonen de Ronde van Vlaanderen wint is het weer hallelujah."

De Cauwer ziet nog een succesfactor voor ons land. "Als je aan de start en de kant van elke wedstrijd in België die massa volk ziet, dan is dat dag en nacht verschil met troosteloze buitenlandse wedstrijden waar kilometers lang geen mens staat. De buitenlanders krijgen een kick als ze hier mogen rijden."

sporza.beMisschien ook interessant: