De Spanjaard Xavier Tondo (Cervélo) heeft de derde etappe in Ronde van Catalonië gewonnen. Tondo en zijn landgenoot Joaquim Rodriguez reden weg op de laatste klim van de dag. Tondo won, Rodriguez is de nieuwe leider.Drie cols van tweede categorie en één buiten categorie stonden op het menu in de derde rit.

Tussen de eerste en tweede klim kozen 13 renners het hazenpad, met Van de Walle en Engels, allebei Quick-Step. Zij kregen bijna drie minuten, maar op de Alt del Pedraforca (BC) was hun avontuur over.

Op 50 kilometer van de streep kwam het moment van Tondo en Rodriguez. Ook Oscar Perreiro kon nog even aanpikken, maar moest het duo toch laten gaan. De twee kregen 1'40" en hielden in La Seu d'Urgell nog 48 seconden over. Ze verdeelden de buit onder elkaar: Tondo de rit, Rodriguez de leiderstrui.

De klassementsambities van Jan Bakelants kregen een knauw. Hij werd 39e op 2 minuten en 24 seconden. In de stand is Bakelantsnu 36e, zijn teamgenoot Francis De Greef staat net als Bakelants op 2'22" van Rodriguez.

sporza.beMisschien ook interessant: