De Italiaan Diego Ulissi heeft solo de vierde rit op zijn palmares gezet. De Lampre-renner sprong op de slotklim weg uit een kopgroep, waar ook Tim Wellens bij was, en hield stand tegen een select peloton in de afdaling. Dumoulin werd tweede in de rit en heroverde de roze trui van Marcel Kittel. Voor de Duitser was de rit te pittig.

Marcel Kittel (Etixx-Quick Step) wist al snel dat zijn eerste dag in de roze trui meteen ook zijn laatste zou worden. Een golvend tweede gedeelte van de eerste etappe op Italiaanse bodem was te veeleisend voor de sprinters.

Net na het tweede klimmetje van de dag, op zo'n 50 kilometer van de aankomst, reed in verschillende schuifjes een aantrekkelijk groepje van zo'n 15 renners weg. De interessantste namen: Wellens, Serry, Ulissi, Pirazzi, Cunego en De Marchi.

Op de Via del Fortino, een kuitenbreker die zelfs niet meetelde voor de bergprijs, toonde Ulissi zich een stukje te sterk voor zijn uitdagers. De Italiaan bereikte solo de top op 8 kilometer van de finish, maar leek een vogel voor de kat tegen een uitgedund favorietengroepje.

Ulissi schudde echter een straffe solo uit zijn kuiten en pakte in Praia a Mare zijn 5e Giro-overwinning uit zijn carrière. In de slotkilometers reed Tom Dumoulin nog weg uit het peloton, waardoor de Nederlander met een iets comfortabelere voorsprong opnieuw de roze trui mag aantrekken.

Diego Ulissi (ritwinnaar): "Valerio Conti zat in het kopgroepje en ik heb de sprong vanuit het peloton gemaakt. Valerio heeft daarna buitengewoon werk geleverd en ik heb alles gegeven tot de aankomst."

Tom Dumoulin (nieuwe roze trui): "We wilden de koers hard maken om Kittel te lossen en dat is gelukt. De finale was wel oncontroleerbaar. Met Preidler hadden we een mannetje voorin. Ik gunde hem de dagzege én de roze trui, maar Ulissi was te sterk. Of ik nu met dat klassement bezig ben? Neen, nog altijd niet, want het tweede gedeelte van de Giro is zeer zwaar en daar ben ik niet op voorbereid."

Marcel Kittel (verloor zijn roze trui): "Het is jammer dat ik de trui moet afgeven, maar ik ben blij dat ik een dag in de roze trui in Italië heb mogen ervaren. Dat het morgen weer een sprintersrit is? Bij mij is er geen druk. De ploeg is alvast sterk."

sporza.beMisschien ook interessant: