Thomas De Gendt zal geen zotte dingen meer doen in deze Tour. "Parijs halen is nu de belangrijkste doelstelling." De kopman van Vacansoleil-DCM heeft het fysiek en mentaal lastig. "Voor dit jaar ben ik het circus beu. De koers op zich niet, maar alles errond wordt een beetje veel."

De Gendt was heel duidelijk bij Sporza. "Ik heb 99,99 procent niet meer de benen om aan te vallen. Het begint fysiek en mentaal op te raken."

"Gisteren was ik bij de eerste gelosten. Dat is niet goed voor het mentale vlak. En fysiek voel ik me niet goed genoeg om nog iets te proberen. Dus ik wil gewoon uitrijden."

"De tijdrit en de dag ervoor in de aanval hebben veel gevergd. En gisteren moest ik ook heel de tijd achtervolgen. Ik was al gelost op de eerste klim. Het wordt een beetje veel."

"Veel renners voelen het zo aan, denk ik. Het is gewoon hopen dat we vandaag en morgen overleven."

De Gendt is het circus dat de Tour is ook beu. "Voor dit jaar toch. De koers op zich niet, maar alles errond begint een beetje veel te worden. Met de druk, en je kunt nergens meer op je gemak zitten. Zelfs op hotel word je lastig gevallen voor handtekeningen en foto's. Na drie weken wordt dat veel."

Het is nog maar de vraag of De Gendt Parijs kan halen. Op de col de la Madeleine kwam hij vandaag alvast in zware problemen. Hij gaf aan Carl Berteele, onze man op de motor, te kennen dat het op is. "Hij zit er helemaal door", zegt Berteele. "Hij rijdt helemaal alleen op de Madeleine. Achter hem, vlak voor de bezemwagen, rijdt zijn ploegmaat Kris Boeckmans." De Gendt raakte nog bij de bus, die wellicht op tijd binnen zal komen. Boeckmans stapte af.

sporza.beMisschien ook interessant: