Zondag richt de wielerwereld zijn steven richting Nederland. "We leven met de nodige verwachtingen naar de Amstel toe", zegt Gio Lippens, de wielercommentator van NOS Radio, aan Sporza. "Ik denk niet dat de wedstrijd minder druk zal bekeken worden na alle dopingbekentenissen."

"De Amstel is de enige koers in Nederland die iets betekent", duidt Lippens het belang van de koers voor zijn land. "Iedereen verwacht dat Peter Sagan zijn showtje weer gaat opvoeren, maar er hangt toch een gezonde spanning."

"En zelfs in het licht van alle dopingverhalen kan ik me niet voorstellen dat er minder volk aan de kant van de weg zal staan."

"De NOS heeft de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne niet uitgezonden, maar de WorldTour-koersen wel. Ik ken de kijkcijfers niet exact, maar ik kan me niet voorstellen dat die nu plots in een enorme dip zouden zitten."

"Ook voor de Amstel verwacht ik dat de cijfers in het verlengde zullen liggen van de vorige jaren. We weten dat er veel hypocrisie is in het wielrennen, maar het blijft zo'n mooie sport. Dat vind ik hoopvol.

Na de dopingval van enkele wielericonen kregen de medewerkers van de NOS te horen dat ze "seccer" moeten berichten. "We hebben er uitgebreid over gediscussieerd, maar er is geen pasklare oplossing", zegt Lippens.

"Iedereen denkt voor zichzelf na over hoe hij ermee omgaat. Zet je kanttekeningen bij overwinningen met overmacht, zoals Cancellara in de Ronde van Vlaanderen en Sagan in Gent-Wevelgem? Uiteindelijk beschrijf je wat er gebeurt en komen de kanttekeningen wel tijdens de analyse achteraf. Je wil genieten van een geweldige Roubaix en aangezien niks menselijks ons vreemd is, doe je dat af en toe wel."

Lippens blijft wel op twee gedachten hinken, want van een rondvraag bij 200 medewerkers van Nederlandse wielerploegen is hij niet echt vrolijk geworden.

"Op de vraag of ze in de donkere epo-jaren doping gebruikt hebben of zien gebruiken hebben, was het antwoord 200 keer "neen". Met zo'n uitkomst moet je eens lachen, het is te triest voor woorden."

"Dat is terug naar af, want de enquête wilde zo nog meer duidelijkheid krijgen. Er is niet uitgekomen wat er moest uitkomen."

"Jammer, maar we hebben natuurlijk wel de bekentenissen van Michael Boogerd en Danny Nelissen en Steven de Jongh die het charter van Sky niet wilde ondertekenen."

"Maar goed, als ze de juiste beslissingen nemen om de sport schoon te houden, komt het wel goed."

sporza.beMisschien ook interessant: