Hoe klop je topfavoriet Fabian Cancellara in Parijs-Roubaix? Michel Wuyts heeft een idee. "Man tegen man maak je geen kans tegen Cancellara. Uitdagers als Roelandts, Vansummeren, Langeveld, Turgot en Ladagnous zullen in blok moeten koersen", zegt hij.

Fabian Cancellara is en blijft de topfavoriet voor zondag. Daar kunnen twee valpartijen niets aan veranderen.

"Tijdens de persconferentie heeft hij zijn uiterste best gedaan om duidelijk te maken dat hij daar geen gevolgen van zal dragen", zegt onze wielercommentator Michel Wuyts.

"Lichamelijk zal dat ook meevallen, maar mentaal is Cancellara kwetsbaar. Hij houdt rekening met het doemscenario van vorig jaar: hij viel in de Ronde van Vlaanderen en in de olympische wegrit."

"Als hij de eerste 100 kilometer goed kan afwerken, zullen die zorgen in zijn hoofd verdwijnen."

"Zijn ploegmaat Devolder zal een belangrijke rol spelen voor Cancellara. Als die meeglipt in een vroege vlucht, dan hebben de andere ploegen een probleem. Hij kan wel eens de laatste zijn die kapseist voorin. En dan zit Cancellara in een zetel."

"Cancellara start als uitgesproken topfavoriet", zegt Michel Wuyts. "Dat zadelt zijn ploeg met de nodige dosis problemen op. Als de andere ploegen het slim spelen, staat RadioShack er helemaal alleen voor."

"Ik ben benieuwd naar de offensieve plannen van de andere teams. Cancellera verwacht veel van BMC, van Team Sky én van Lotto-Belisol."

"Hij houdt niet alleen rekening met Roelandts (foto), maar ook met Greipel. Tom Steels heeft bewezen dat je het als sprinter ook ver kan schoppen. Hij is ooit derde geworden in Parijs-Roubaix (in 1999, na Andrea Tafi en Wilfried Peeters, red.)."

"Roelandts kan zijn derde plaats van de Ronde van Vlaanderen zeker herhalen. Hij kan zondag zelfs een trapje hoger staan."

Johan Vansummeren verraste twee jaar geleden vriend en vijand in Parijs-Roubaix. "Ik heb hem uitstekend zien koersen in de Ronde van Vlaanderen. En in Parijs-Roubaix vindt Vansummeren een terrein op zijn maat. Zeven ploegmaats rijden zondag in zijn dienst. Dat overkomt hem maar een keer per jaar. Een goeie Vansummeren rijdt zeker top vijf", weet Michel Wuyts.

"Renners als Roelandts, Vansummeren (foto), Langeveld, Turgot en Ladagnous kunnen Cancellara in de problemen brengen", denkt Michel Wuyts. "Dan moeten ze wel in blok rijden, anders hangen ze."

"Ze moeten aan de zone van de waarheid beginnen met een voorgift. Dat moet je in trappen doen, zodat je beste pion met een voorsprong van anderhalve minuut aan Carrefour de l'Arbre kan beginnen. Dat vergt overleg, koersinzicht, maar vooral: véél vermogen en kracht."

"Maar als het zondag man tegen man wordt, zal er tegen Cancellara weinig te beginnen zijn. Dan wordt het een strijd voor plaats twee."

"Het deelnemersveld oogt bijzonder matig", vindt Michel Wuyts, "het zwakste wat ik in 20 jaar gezien heb. Boonen en Ballan zijn er niet bij. Sagan kiest voor de Gold Race, Hushovd komt niet op toerental en Pozzato rijdt geen uitslagen. Flecha doet zijn best, maar komt er niet ver mee. En komt Leukemans nog uit zijn pijp?"

sporza.beMisschien ook interessant: