De Nederlander Thijs Al (Be One) heeft in Zolder de 7e Wereldbekermanche van het seizoen gewonnen. In de slotronde liet hij zijn medevluchters achter zich. De Nederlanders klaagden achteraf over het boegeroep in Zolder.

De Nederlander Thijs Al, de winnaar van de Scheldecross, ging er al in de eerste ronde vandoor. Pauwels, Vanthourenhout en Fontana sloten aan, maar de Italiaan moest er halverwege de race af.

Achter de kopgroep hielden de favorieten zich opvallend rustig. Op twee ronden van het einde trok Boom door. Nys ging mee, Wellens en Stybar sloten even later weer aan. Maar de top drie had een voorsprong van een kleine halve minuut.

Boom, die achteraf klaagde over het boegeroep langs het parcours, ontbond in de laatste ronde al zijn duivels, maar ook hij kwam te laat. Thijs Al nam een kleine voorsprong en hield stand tot op de streep. Pauwels, die op een laatste klimmetje onderuitschoof, werd tweede, Vanthourenhout derde.

Thijs Al heeft zijn tweede zege in een week gepakt, maar dit is zijn grootste. "Het is onbeschrijfelijk, de laatste meters waren kippenvel", glunderde Al. "Vanthourenhout nam in de slotfase net op het juiste moment over. Ik wist dat ik het in een sprint met die twee zou afleggen. Ik wist ook waar ik moest proberen om weg te rijden van Pauwels en Vanthourenhout. Als dat dan nog lukt ook, dan geeft dat je een hele boost. Vorig jaar was ik er ook dichtbij, maar nu ben ik technisch sterker. Het WK? Als het zoals nu hard ligt, kan ik meedoen, anders werk ik voor Boom."

Kevin Pauwels (2e): "Op de laatste helling struikelde ik en ze waren weg. Ik denk wel dat ik even sterk als Al was, dan is tweede worden niet plezant. Ik zet dit jaar een grote stap voorwaarts, maar ik had hier toch liever gewonnen."

Sven Vanhourenhout (3e): "Op twee ronden van het einde dacht ik: "Dit is mijn kans, die moet ik grijpen." En dan derde, dan heb je het niet goed gedaan, hé. Ik ben de laatste weken fel verbeterd, maar om in de WB te winnen, moet je top zijn. En ik heb nog niet genoeg finales gereden om het af te maken. Tempo rijden lukt wel, maar sprinten zit er niet meer in. Maar het ziet er goed uit en ik wil de komende weken iets pakken. Het BK en WK zijn altijd belangrijk."

Lars Boom (4e): "Ik wil iedereen bedanken die vandaag boe heeft geroepen, dat is toch wel een steun geweest voor alle Nederlanders, denk ik. Dat is wel een beetje jammer. Maar goed, Thijs Al wint vandaag, ik denk dat dat super is. En ik ben zelf ook best tevreden."

Sven Nys (6e, WB-leider): "Er was een soort van halve valse start en ik slaag er toch weer in om iets te laat te reageren. In de achtervolging keek iedereen een beetje naar elkaar en dat gaf aan de drie vooraan de kans om voor de zege te strijden. Boom heeft het heel goed gespeeld, maar had volgens mij verwacht dat Bart of ik het gat zou dichtrijden. Ik moest gewoon zien dat ik niet te veel punten verloor voor de WB-stand."

Niels Albert maakte na zes weken zijn comeback in het peloton. "Ik ben heel tevreden", zegt hij. "Ik had niet beter verwacht dan ik hier gepresteerd heb. Ik mis nog competitieritme en daardoor had ik het op de snelle stukken lastig. Maar die snelheid komt wel terug."

"Ik heb nog enkele koersen nodig om weer op niveau te komen. Oké, ik kon Boom een tijd wel volgen, maar wist dat ze in de laatste twee ronden nog een tand sneller zouden gaan. En toen moest ik passen." En dat boegeroep? "Dat is schandalig. Boom is een toprenner en mensen die betalen om hem uit te jouwen, zijn dom."

sporza.beMisschien ook interessant: