De presentatie van Team Jumbo-Visma (foto: Bram Berkien) stond in het teken van de onthulling van de nieuwe kleding en het teamlogo, terugblikken op een succesvol 2018, sponsornieuwtjes en een uiteenzetting van de sportieve plannen. Op het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel stonden de wielrenners en de schaatsers van Team Jumbo-Visma zij aan zij met een gemeenschappelijke missie: samen winnen.

De aftrap van de sportieve samenwerking tussen de Nederlandse supermarktketen en de Noorse gigant in business-software was ook het officiële startsein van een innovatief voedingsbeleid. In navolging van PSV gaat eerst de wieler- en daarna de schaatsploeg aan de slag met Jumbo Foodcoach, een app die gepersonaliseerde ondersteuning geeft bij het maken van lekkere én gezonde voedingskeuzes, specifiek afgestemd op het wedstrijd- en trainingsschema.

Foodcoach is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de performancestaf van Team Jumbo-Visma, met onder anderen de voedingsexperts Nancy van der Burg en prof. Asker Jeukendrup. De Jumbo Foodcoach app stelt passende maaltijden voor, waarvan de ingrediënten in gedetailleerde portionering met een druk op de knop zijn toe te voegen aan de boodschappenlijst en via een automatische koppeling met Jumbo.com worden thuisbezorgd. Jumbo gaat ook alle maaltijden voor de wielrenners die ‘onderweg’ zijn, tijdens trainingskampen of voor wedstrijden, verzorgen.

Bij de bekendmaking van die noviteit bleef het niet in Veghel. Richard Plugge, de directeur van het wielerteam, kondigde een ambitieus ontwikkelingsplan aan, met een opleidingsploeg en een cross-structuur. “Het is een concreet plan”, vertelde Plugge. “Het gaat er komen, al staat het nog in de steigers en moet het nog verder uitgewerkt worden. De seinen staan op groen, vooral omdat Jumbo en Visma zich erachter hebben geschaard. In het najaar van 2019 en in 2020 wordt het uitgerold.”

Frits van Eerd, CEO van Jumbo, onderstreepte nog eens waarom zijn bedrijf beide sporten omarmt. “Schaatsen en wielrennen zijn twee typisch Nederlandse sporten die perfect bij ons passen vanwege onze oer-Hollandse bedrijfsroots met internationale ambities. We zijn erg blij met de samenwerking met het wieler- en schaatsteam. Die biedt ons de mogelijkheid om miljoenen klanten te inspireren om gezonder te leven. Ook zetten we er onze expertise op het gebied van gezonde voeding in.”

Plugge en collega-directeur Jac Orie van het schaatsteam maakten tevens een grote nieuwe sponsor officieel wereldkundig: Simpel.NL. Simpel.NL ondersteunt beide sporttakken. Wegens restricties van de schaatsbond KNSB prijkt de naam van het telefoniebedrijf vooralsnog alleen op de wielertenue’s.

Managing DirectorJasper de Rooij van Simpel.NL: “De sporters van Team Jumbo-Visma weten mensen in Nederland door hun prestaties met elkaar te verbinden. Dat doen wij ook, door het aanbieden van de voordeligste telefoonabonnementen. Maar het is nog belangrijker dat je je telefoon soms weglegt, zelf gaat sporten, je laat inspireren door de prestaties van Team Jumbo-Visma. Wij staan deze topatleten bij, zodat ze ook de komende jaren Nederland in vervoering kunnen brengen.”

Naast eerdergenoemde ontwikkelingen draaide de presentatie uiteraard vooral om de sporters en hun sportieve ambities. Het wielerteam zet opnieuw in op minimaal dertig overwinningen. Vorig seizoen stokte de zegeteller pas bij 33. Voor komend jaar wordt gestreefd naar meer ‘kwalitatief’ grote zeges, waaronder een podiumplek in een grote ronde. Primoz Roglic, vierde in de Tour, gaat een gooi doen naar het roze van de Giro d’Italia. In juli ondersteunt hij Steven Kruijswijk in Frankrijk.

Sportive Director Merijn Zeeman verduidelijkt het plan met de Sloveen: “Als we de startlijst straks weten, zullen er ongetwijfeld vier of vijf renners zijn die de roze trui kunnen winnen. Wij geloven erin dat Primoz dat ook kan. Dat betekent wat voor onze hele organisatie. Op alle mogelijke vlakken zullen we alles uit de kast trekken om hem daar zo goed mogelijk in te ondersteunen. We kijken naar de best mogelijke helpers voor hem. We kijken naar het parcours en naar de persoonlijkheden. De seizoensperiodisering voor al die renners is afgestemd op zo goed mogelijk zijn in de Giro d’Italia.”

"Ik denk dat het parcours van de Tour de France volgend jaar goed bij mij past”, vertelde Kruijswijk, die ‘La Grande Boucle’ in 2018 als vijfde en de Vuelta als vierde beëindigde. In de Giro werd hij eerder ook al vierde. “Ik ben nu op zoek naar het laatste stapje om wel op het podium te komen van een grote ronde. Dat is waar ik volgend jaar voor wil gaan. Het podium is het ultieme doel voor mij.”

Vanzelfsprekend ging ook veel aandacht uit naar de nieuwste aanwinst van het team: Wout van Aert. “Ik wil me graag verder ontwikkelen. Ik ben iemand die steeds op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen. Vorig jaar heb ik een goede klassieke periode gereden. Die honger naar meer is erg groot geworden”, verwoordde de wereldkampioen veldrijden zijn sportieve ambities. Die strookten perfect met het plan dat Zeeman ontvouwt voor het klassieke werk voor de korte, maar vooral de langere termijn.

“We werden de laatste jaren steeds beter in sprinten en klassementen. De klassiekers waren misschien een ondergeschoven kindje”, aldus de Sportive Director. “Daar hadden we ook niet zoveel kwaliteit als je het vergelijkt met het sprinten of de klassementen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan binnen onze mogelijkheden. Het wordt de komende jaren een van de speerpunten om daar beter in te worden”, verduidelijkt hij. “Dat is iets waar we de tijd voor nemen.”

“We hebben mooie versterkingen en een heel jonge, talentvolle selectie daarvoor”, besluit Zeeman optimistisch.


Team Jumbo-Visma 2019 (27 renners):

Primoz Roglic, Bert Jan Lindeman, Koen Bouwman, Pascal Eenkhoorn, Danny van Poppel, George Bennett, Steven Kruijswijk, Tony Martin, Robert Gesink, Paul Martens, Timo Roosen, Dylan Groenewegen, Lennard Hofstede, Jos van Emden, Laurens de Plus, Neilson Powless, Jonas Vingegaard Rasmussen, Tom Leezer, Floris de Tier, Taco van der Hoorn, Amund Grøndahl Jansen, Daan Olivier, Mike Teunissen, Sepp Kuss, Antwan Tolhoek, Wout van Aert, Maarten Wynants.



Misschien ook interessant: