Utrecht en Brabant bundelen hun krachten om de officiële start van de Vuelta 2020 te organiseren. De directeur van De Vuelta, Javier Guillén, heeft dit samen met de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, bekend gemaakt. In augustus 2020 is in Utrecht de presentatie van de teams, en daarna start in Utrecht de Ronde van Spanje met een ploegentijdrit. De tweede etappe start in Den Bosch. De derde etappe vindt geheel in de provincie Noord-Brabant plaats met start en finish in Breda.
 
De Nederlandse steden Breda, Den Bosch en Utrecht, en de provincies Noord-Brabant en Utrecht hebben enthousiast gereageerd op de uiteindelijke toekenning van de officiële start van dit belangrijke wielerevenement. De betrokken provincies en steden willen van De Vuelta een feestelijk evenement maken, georganiseerd voor en door hun inwoners. Provinciale en gemeentelijke autoriteiten hebben hun voornemen aangekondigd om de regio letterlijk in het rood te kleuren, niet alleen op de route van de wedstrijd, maar ook in alle aangrenzende gemeenten.

EEN NIEUW OFFICIEEL VERTREK UIT NEDERLAND
 
De directeur van De Vuelta, Javier Guillén, is "ongeduldig" om het tweede officiële vertrek uit Nederland (na Assen 2009) bij te wonen. Het zal ook de vierde keer zijn dat in het buitenland - na Lissabon 1987, Assen 2009 en Nîmes 2017 - plaatsvindt. Javier Guillén is "er volledig van overtuigd dat de organisatie van het evenement in deze steden en provincies een succes zal worden". De gemeente Utrecht heeft de coördinatie van het evenement op zich genomen. Er is veel enthousiasme rond fietsen en wielrennen in Utrecht en Noord-Brabant. Beide provincies hebben veel ervaring met het organiseren van (grote) wielerevenementen. Utrecht heeft al twee andere starts van een grote ronde georganiseerd (Giro d'Italia in 2010 en Tour de France in 2015 (foto Utrecht).

Daarnaast zijn de culturele en historische banden tussen Spanje en Nederland, evenals het thema duurzaamheid, de centrale pijlers van de organisatie. Dit is een van de belangrijkste criteria die van invloed zijn geweest op het besluit van het management om het vertrek van De Vuelta 2020 aan Utrecht en Noord-Brabant toe te kennen.
 
Het Business Peloton Utrecht (BPU) nam het initiatief om het vertrek van De Vuelta in Nederland te organiseren. Een zakelijk netwerk voor bedrijven en instellingen in Utrecht met een passie voor fietsen. Sinds 2017 ontwikkelt het BPU het project in samenwerking met de autoriteiten van Utrecht en Brabant.

GEZAMENLIJKE FINANCIERING

De voorbereidingen voor De Vuelta 2020 beginnen op 1 januari 2019, met de oprichting van een officieel team dat instaat voor de organisatie van het project. De vijf betrokken gemeentelijke en provinciale organisaties bundelden hun krachten om De Vuelta te verwelkomen. De particuliere sector is echter ook nauw betrokken bij de financiering van het evenement. Daarnaast wordt een subsidieaanvraag ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Misschien ook interessant: